A szolnoki polgármester pert vesztett

Megosztás

Az ügy két és fél évvel ezelőttre nyúlik vissza. Radócz Zoltánt, Szolnok korábbi alpolgármesterét ugyanis Szalay Ferenc 2019 végén feljelentette személyiségi jogainak vélt megsértése miatt. A város fideszes polgármestere úgy gondolta, Radócz még 2019 tavaszán egy, a sajtószabadság napján tartott szolnoki tüntetésen elmondott beszédében, illetve a közösségi oldalon tett bejegyzéseiben megsértette jó hírnevét.

Radócz egy régi ügyet elevenített fel, miszerint Várhegyi Attila, Szolnok első fideszes polgármestere szerinte kétes ingatlanbizniszbe keveredett. Várhegyi eladott ugyanis egy belvárosi telekrészt egy cégnek, amit a vállalkozás még aznap 10 milliós haszonnal tovább is adott az OTP-nek. Később aztán a telket a város visszabérelte az OTP-től, ezt az ügyet viszont már Radócz szerint az akkori polgármester, Szalay intézte. Radócz ennek kapcsán a ‘korrupt’ és a ‘sunyi’ szavakat emlegetette, és úgy vélte, az ügyletről Szalay úgy döntött, hogy se a szakbizottságot, se a közgyűlést nem kérdezte meg.

Ennek kapcsán írt tiltakozó levelet Szalay Ferenc Radócznak; bár ő is fideszes, de nem korrupt és sunyi. Később aztán, amikor már megnyerte az önkormányzati választást polgármesterként Radócz Zoltánnal szemben, fel is jelentette politikai ellenfelét.

Hosszas pereskedés kezdődött. Első fokon 2020 decemberében azt mondta ki a bíróság, hogy Radócz nem sértette meg Szalay jó hírnevét a kijelentéseivel. Az ítélet azt is tartalmazta, hogy az ügylet kapcsán emlegetett mintegy 15 millió forintos károkozás megállja a helyét. Másodfokra viszont Szalay Ferenc nyert a Szegedi Ítélőtáblán. Az első fokú ítélettel szemben már teljesen mást mondtak ki, vagyis Radóczot marasztalták el, és kötelezték a perköltségek megfizetésére. Ennek tudatában egész pályás letámadás indult Radóczcal szemben: a másodfokú ítélet után végrehajtási eljárásokat indított ellenfele ellen Szalay ügyvédje, pedig a volt alpolgármester jelezte, hogy a Kúriához kívánnak fordulni az ügyben.

Így is lett. A Kúria viszont helybenhagyta az elsőfokú ítéletet:

idén májusban kimondta, hogy Radócz nem sértette meg Szalay személyiségi jogait.

Mivel a Kúria ítélete után egy ideig nem fizetett Szalay, Radócz ügyvédje végrehajtási eljárást indított ellene. Mint megtudtuk, közel 580 ezer forintról van szó. Azóta Szalay kifizette a tartozást. A végkifejlet ezen túlmenően azért is érdekes, mert azzal, hogy a Kúria az elsőfokot hagyta jóvá minden további felülvizsgálatot kizárva, lényegében azt is kimondta, hogy a Várhegyi-Szalay-féle károkozásról szóló kijelentés is megállja a helyét.

forrás: magyarnarancs.hu

Kapcsolódó cikkek